НОВИНИ


2020

Участие на ИКИТ-БАН във Втория фестивал на природните науки и математиката
"Глобални екологични проблеми – цената на истината"

Вдъхновени от идеята да намерят начин със скромния си принос да допринесат частичка за решаване на глобалните екологични проблеми на планетата, ученици и учители търсиха цената на истината във втория фестивал на природните науки и математиката, който традиционно се провежда в VII СУ "Кузман Шапкарев" – Благоевград. Уникалното по рода си събитие предизвика голям интерес сред образователни специалисти, представители на академичната общност, редица други институции и местната изпълнителна власт.

В отговор на очакванията на обществото и МОН да се намери най-подходящото съчетание на "Образование с наука", за да се мотивира днешното поколение да учи повече природни науки и математика, училището домакин бе поканило като специални гости своите партньори от Института за космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН). Учените проф. д.т.н. Гаро Мардиросян, проф. д.т.н. Димитър Димитров, доц. д-р Лъчезар Филчев, доц. д-р Ива Иванова изнесоха лекции на тема "Изучаване на природни бедствия и екологични катастрофи от Космоса" с учениците от 8 до 12 клас на училището, като ще продължат своето гостуване и през следващата седмица. Тези лекции са в рамките на Проект "Иновативна лаборатория за изучаване на природни бедствия и екологични катастрофи – Е#КОС ЛАБ". Гостите от ИКИТ-БАН предадоха специалните поздрави на космонавта Александър Александров, който поради заминаване в чужбина не успя да присъства лично, но обеща да уважи следващото издание на фестивала.

Снимки: Вестник "Струма"

2019

Петнадесета международна научна конференция
КОСМОС, ЕКОЛОГИЯ, СИГУРНОСТ – SES 2019

Тазгодишната петнадесета поред международна научна конференция „Космос, Екология, Сигурност – SES 2019“ е посветена на 3 знаменателни дати: 150-тата годишнина на Българската академия на науките (БАН), 50 години от създаването на Института за космически изследвания и технологии при БАН (ИКИТ-БАН) и 40 годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Както и през последните 10 години, Конференцията се проведе в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Организатори са ИКИТ-БАН, Българската астронавтична федерация и РОССОТРУДНИЧЕСТВО.

Повече информация

2019

50 години космически изследвания в БАН
поставят България на световната карта на космическите страни

За 50 години учените от Института за космически изследвания и технологии направиха България 18-ата космическа държава в света, създадоха над 150 уреда, които са летели на Международната космическа станция и в орбита около Марс. Това каза по време на честването директорът на института проф. Румен Недков. Тържественото събрание по повод юбилея се проведе на 6 ноември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Проф. Недков подчерта още, че ИКИТ – БАН е в дългосрочно международно партньорство с институции като Европейската космическа агенция, РОСКОСМОС и институтите за космически изследвания на Япония и Индия.

Благодарение на неуморния труд на нашите колеги бяха постигнати резултати, които днес поставиха България на световната карта на космическите страни, подчерта в приветствието си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Прочетени бяха поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, Министерството на икономиката, Министерството на образованието и науката, Военновъздушните сили, институти на Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Техническия университет – София, УАСГ, Военна академия и други. Директорът на Института по микробиология проф. Христо Найденски връчи плакета на института в знак на признателност за съвместната работа с ИКИТ.

Експозицията, която е подредена във фоайето на Академията, представя постиженията и последните разработки на института, както и непоказвани досега фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги Иванов „Союз 33“. Благодаря на колегите от ИКИТ – БАН, че ме убедиха да покажа тези снимки, каза космонавтът по време на откриването й и пожела на учените тяхната апаратура да продължава да лети в космоса. Изложбата ще продължи до 12 ноември 2019 г.

2019

50 ГОДИНИ ИНСТИТУТ ЗА КОСМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ-БАН

ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ

На 1 ноември 1969 г. към Президиума на Българска академия на науките е създадена Научна група по физика на космоса. С решение на Бюрото на Министерски съвет от 1974 г. тази група прераства в Централна лаборатория за космически изследвания, която през 1987 г. е преструктурирана в Институт за космически изследвания - БАН. Днес ИКИТ-БАН с гордост чества своя полувековен юбилей.

Организационният комитет за честване на 50-годишния юбилей на Института за космически изследвания и технологии - БАН има удоволствието да Ви покани на откриване на изложба и на тържествена юбилейна сесия-събрание, които ще се състоят в сградата на Българската академия на науките на 06 ноември 2019 г. от 10:30 часа във фоайето и зала „Проф. Марин Дринов“.

Медиен партньор БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

2019

ПРИСЪЖДАНЕ НА ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ "ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА"

Българската академия на науките присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА. Тържествената церемония ще се състои на 5 ноември 2019 г. (вторник) от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. 15-ти ноември № 1). По време на събитието д-р Гопалсвами ще изнесе лекция на тема „An Outstanding Problem in Solar Physics and its Recent Resolution“ (на английски език).

Д-р Гопалсвами е един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време. Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и дори на човешкото физиологично състояние, и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.

2019

ИКИТ-БАН УЧАСТВА В "АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ 2019"

Традиционно в края на месец май и началото на юни се проведе петнадесетото издание на "АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ 2019". Събитието се състоя на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия, под патронажа на кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска. За десети пореден път проявата бе включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката.

Освен Института за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките (ИКИТ-БАН), партньори са Съюзът на астрономите в България, Катедра "Астрономия" – Физически факултет на Софийски университет и Институтът по математика при БАН. Основен организатор е Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал, а международни партньори са Международния астрономически съюз (IAU), Европейска асоциация за астрономическо образование (ЕААЕ), GTTP – Galileo Teachers Training Program, Европейската училищна мрежа EUN (European School Net) – SCIENTIX, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS (Информираност за Вселената), SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса) и SpaceEU.

Едно от централните събития на "АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ 2019" бе специалния мини Workshop по проект "Дистанционно наблюдение на Земята от Космоса за българските училища" (Education in Earth Observation for Bulgarian Secondary Schools – EEOBSS) на Европейската космическа агенция. Проектът е рализиран в ИКИТ-БАН от колектив с ръководител доц. д-р Лъчезар Филчев. Той представи проекта и основния резултат от него – учебното помагало за самостоятелна подготовка и извънкласни дейности по природни науки "Наблюдение на Земята от Космоса". Един от авторите на помагалото проф. д.т.н. Гаро Мардиросян изнесе интересна презентация на тема "Какво не знаем за Космоса и космическите технологии". Двадесет екземпляра от учебното помагало бяха подарени на всички участващи в "АСТРОПАРТИ БАЙКАЛ 2019" училища и институции.

2019

СОФИЯ ОТ КОСМОСА

Скъпи ученици,

Ние, учените от ИКИТ-БАН и НАИМ-БАН, бихме искали да ви поздравим с Международния ден на детето (1 юни) и да ви напомним, че безвъзмездно създадохме за вас образователния албум "София от Космоса", който можете да заявите на е-мейла на Космическо училище: space.schoolbg@yahoo.com

Албумът цели да популяризира наблюдението на Земята, гр. София и културно-историческото наследство и е предназначен за ученици, учители и всички, които биха искали да получат повече знания на тези теми.

Автори и участници в албума от БАН са: чл.-кор. Васил Николов, д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова, д-р Андрей Аладжов, д-р Марио Иванов, Снежана Горянова.


2019

ОТБЕЛЯЗАХМЕ 100 ГОДИШНИНАТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ АСТРОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ (МАС)

На 19-ти април 2019 г. в залата на Института за Космически Изследвания и Технологии при Българска Академия на Науките (ИКИТ-БАН) бе отбелязана 100 годишнината от създаването на Международния Астрономически Съюз (МАС). Темата на събитието под надслов "Под едно небе" бе "До Луната, Слънцето и далечния Космос". Като презентации бяха представени популярни лекции на актуални теми, свързани с изследването на близкия и далечен Космос.

Посетителите имаха възможност да разгледат изложба с българска апаратура за космически изследвания, създадена през годините.

Присъстваха външни гости, както и служители на ИКИТ. Можете да се запознаете с презентациите тук:

Организаторите доц. Даниела Бонева и гл. Ас. Красимира Янкова изказват благодарности към всички колеги, които участваха в събитието и на тези, които дадоха своя принос за успешното му провеждане. По-специално, за подкрепата на ръководството на Института в лицето на: директора на ИКИТ-БАН проф. Румен Недков, зам. директора – доц. Георги Желев, научния секретар на Института – доц. Деница Борисова, секретаря на Научния съвет – проф. Гаро Мардиросян, пом. директора Валери Васев и на целия Научен съвет.

2019

COPERNICUS HACKATHON SOFIA 2019

Офисът за трансфер на аерокосмически технологии RST-TTO, Българска академия на науките, под патронажа на Министерство на икономиката на Република България, организираха първия Copernicus Hackathon в България. Събитието беше проведено в периода от 19-21 април 2019 г. в Технически университет – София. Основни партньори на събитието бяха ИКИТ-БАН, Център за върхови постижения – „Университети за Наука, Информатика и Технологии в Е-обществото“ (CoE-UNITe) и ЦИНСО-БАН.

Събитието беше открито на 19-ти aприл 2019 г. от директора на RST-TTO Камен Илиев и поздравителни адреси поднесоха: заместник-министъра на икономиката на Република България – Лилия Иванова; директора на Института за космически изследвания и технологии, БАН – професор Румен Недков; заместник-ректора на Технически университет София – Любомир Димитров; изпълнителния директор на Асоциация за развитие на София, Столичен общински съвет – Светлана Ломева.

Активно участие в Хакатона взеха представители на ИКИТ-БАН – директорът на института проф. д-р инж. Румен Недков като председател на журито и зам. директорът на ИКИТ-БАН доц. д-р инж. Георги Желев като ръководител на менторите.

Темите на Хакатона бяха в следните области: управление на извънредни ситуации, защита на околната среда, мониторинг на водите и крайбрежието, прецизно земеделие. Също така на участниците беше предоставена възможността да предложат свои идеи, в които да използват данни от Коперник и да разработят продукти с добавена стойност.

Победителят в Хакатона отбор HAg, получи наградата на Европейската комисия – участие в програмата Copernicus Accelerator.

2019

СЪСТАЗАНИЕ НА НАСА "УЧЕН ЗА ЕДИН ДЕН"

На 15 април 2019 г. в Института за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките (ИКИТ-БАН) се състоя официална церемония по награждаване на победителите в състазанието на НАСА "Учен за един ден" (NASA Scientist for a Day – Think like NASA scientists). Състезанието в България се организира от EduTechFlag и се подкрепя в партньорство от iLoveBulgaria, eSkillsForFuture, PlayToKnow, Space Challenge, Delta 3, СофтУни и ИКИТ-БАН. Координатор за България е д-р Милена Крумова, а за ИКИТ-БАН - доц. Дойно Петков. В състезанието участват ученици от 46 държави от целия свят, а българските участници са 23 от 12 града. Присъстваха и родители на участниците и техни учители.

Всички участници в състезанието получиха сертификати от НАСА и подаръци. Победителите в отделните категории получиха и учебното помагало "Наблюдение на Земята от Космоса", издадено от ИКИТ-БАН по проект на Европейската космическа агенция с ръководител доц. Лъчезар Филчев.

Присъстващите изслушаха с интерес презентацията "Какво не знаем за Космоса и за космичeските технологии", изнесена от проф. Гаро Мардиросян от ИКИТ-БАН. Накрая всички разгледаха постоянната изложба на Института и се направи традиционната обща снимка.

Събитието уважиха научният секретар на ИКИТ-БАН доц. Деница Борисова и зам. директорът доц. Георги Желев.

2019

ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНОТО ПОМАГАЛО "НАБЛЮДЕНИЕ НА ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА"

На 26 февруари 2019 г. в зала "Проф. Ив. Ев. Гешов" на Администрация БАН беше представено учебното помагало „Наблюдение на Земята от Космоса“. Помагалото е предназначено за самостоятелна подготовка в извънкласни дейности по природни науки и е създадено по проекта EEOBSS на Института за космически изследвания и технологии при БАН (ИКИТ-БАН) и Европейската космическа агенция. Присъстваха участници в проекта, ръководството на ИКИТ-БАН начело с директора проф. д-р инж. Румен Недков, представители на Министерството на икономиката, директори на училища, учители и ученици. Специален гост на мероприятието бе генерал д-р Александър Александров - космонавт на Р. България, който разказа увлекателно на аудиторията за медико-биологичните аспекти на полета на космонавтите, както и за неговите лични наблюдения от Космоса на нашия дом - Земята.

Авторите на помагалото - проф. д.т.н. инж. Гаро Мардиросян (ИКИТ-БАН), проф. д.т.н. инж. Димитър Димитров (НИГГГ-БАН) и д-р Йоаннис Манакос (CERTH-ITI), разказаха накратко за разработените от тях модули и личните им впечатления от работата по проекта. Отговорният редактор доц. д-р Лъчезар Филчев обобщи работата по проекта и създаването на помагалото.

Старши експерт в Министерството на икономиката Петя Пиперкова разказа накратко за дейността на Министерството и програмата на ЕКА - PECS за България, по която се изпълнява и проект EEOBSS. Беше отбелязано, че образованието и обучението на младите са национален приоритет в програмата ESA-PECS за България, което ще подпомогне развитието и формирането на зараждащия се космически сектор на икономиката на България.

Д-р Лилия Стоянова - директор на 7 СУ "Кузман Шапкарев" в Благоевград, което беше домакин на Първото лятно училище EEOBSS през септември 2017 г., благодари за поканата и за възможността за участие в проекта, като пожела на екипа успех и вдъхновение за нови съвместни инициативи.

Втората част от мероприятието беше награждаване с предметни награди и сертификати за участие на ученици от столични училища, участвали в Петото училище EEOBSS. То се проведе в СМГ "Паисий Хилендарски" през ноември-декември 2018 г., като беше организирано съвместно с любезното съдействие на ръководството на СМГ "Паисий Хилендарски" в лицето на директора д-р Антоан Тонев и клуб "Българско интерпланетарно общество" към СМГ с ръководител Петьо Манев. Повече за клуба и неговите дейности може да се прочете на сайта: http://bgis-space[dot]com. С предметни награди бяха наградени и три ученически проекта, разработени от участниците в Петото училище EEOBSS.

По традиция представянето на учебното помагало EEOBSS завърши с обща снимка и скромен коктейл.