МИНАЛИ СЪБИТИЯ


2019

ЛЕКЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ УЧЕН Д-Р НАТ ГОПАЛСВАМИ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ "ГОДАРД" НА НАСА

На 13 юни, четвъртък, от 14 ч. в големия салон на БАН д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА ще изнесе публична лекция на тема „Слънчевите източници на космическото време“. Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време – програма на Комитета за мирно изследване на космическото пространство на ООН.

Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. За нейна рождена дата се смята 1 септември 1859 г., когато за пръв път е наблюдавано много силно увеличаване на яркостта в ограничена област върху слънчевия диск. 17 часа по-късно Земята е връхлетяна от най-силната регистрирана и до момента геомагнитна буря. Измерени са големи отклонения на геомагнитното поле от средните му стойности, полярни сияния, каквито обикновено се виждат само на високи ширини, са наблюдавани от полюсите до тропиците.

Последствията от геомагнитната буря върху ежедневния живот на Земята през 1859 г. се изразили в нарушения на телеграфните връзки в по-голямата част от света. Но с развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

2019

100 г. от създаването на Международния Астрономически Съюз (МАС)

През 2019 г. се навършват 100 г. от създаването на Международния Астрономически Съюз (МАС). По този повод се организират чествания по целия свят под надслов "Под едно небе". Институтът за Космически Изследвания и Технологии при Българска Академия на Науките (ИКИТ-БАН) ще отбележи годишнината със събитието "До Луната, Слънцето и далечния Космос". Ще бъдат представени популярни лекции на актуални теми, свързани с покоряването и изследването на близкия и далечен космос. Посетителите ще могат да разгледат изложба с българска апаратура за космически изследвания, създадена през годините.

Събитието ще се проведе на 19 април 2019 г. в сградата на института. За подробности вижте тук. Поради ограничения брой места в залата, се изисква регистрация - регистрационна форма.

2018

Първи национален семинар по програма „Коперник”

Първи национален семинар по програма „Коперник” на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации ще се проведе на 22 и 23 ноември 2018 г.

Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии (член на Copernicus Academy) и сдружение GEO Polymorphic Cloud (Copernicus Relays) с подкрепата на Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката на Република България.

Обучителната сесия за достъп и работа с данни и продукти от програмата „Коперник“ ще се проведе на 22.11.2018 г. (четвъртък) в сградата на Лабораторен комплекс, София ТехПарк.

На 23.11.2018 г. (петък) в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН ще се проведе семинарът с информационна част за Програмата и възможностите й за научни изследвания, бизнес и иновации, както и представяне на конкретни приложения на „Коперник“ от български организации в различни сфери на практиката. Ще бъдат представени различните възможности за кандидатстване по програми от приоритет “Космос” на Хоризонт 2020, програмата на ЕКА – PECS, вкл. за бизнеса и академичните институции, които предлага програмата “Коперник”. По време на семинара ще бъдат представени доклади с конкретни приложения с използване на данни, продукти и услуги от програма “Коперник”.

За събитието можете да се регистрирате ТУК

2018

курс за оператори на безпилотни летателни апарати

ИКИТ-БАН обявява, че на 19 и 20.10.2018 г. ще се проведе курс за обучение на оператори на безпилотни авиационни системи (коптери) за операции ниво А1. Програма

Курсът ще бъде проведен в съответствие с проектоизискванията на Европейската Агенция за Авиационна Безопасност (EASA) и на успешно завършилите ще бъде издаден сертификат за операции ниво А1 (коптери).

Записването за курса става след изпращане на e-mail на адрес irena.nikolova@mail.space.bas.bg, тел. 0885 353 212. След получаването на потвърждение за записването е необходимо за се преведе по банков път таксата за курса по сметка в лева: IBAN BG14UBBS88883141475901, BIC – UBBSBGSF, ОББ АД, клон „Изток“, офис „Коперник“, Институт за космически изследвания и технологии - БАН и записването като основание за плащането „курс за оператори на БАС“. Броят на участниците в курса е ограничен.

Записалите се и платили курса ще получат по e-mail материали за предварителната подготовка до 15.10.2018. Изпитът ще се проведе по тестови материали.

Таксите за курса без ДДС са:

 • за лица, които не са служители на БАН - 180 лева;
 • за лица, които са служители на БАН (без ИКИТ) - 90 лева;
 • за лица, които са служители на ИКИТ - БАН - безплатно

Начало на курса е от 9.00 часа на 19.10.2018 в зала 309 на ИКИТ-БАН, София 1113, ул. акад. Г. Бончев №1, блок 1.

2018

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СЛЪНЧЕВО-ЗЕМНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ

От 4 до 8 юни 2018 г. в Приморско ще се състои юбилейната 10-та международна конференция WS-10, традиционно организирана от Института за космически изследвания и технологии към БАН. За конференцията са се регистрирали 93 учени от 16 страни: България, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Нигерия, Румъния, Русия, Сърбия, Хърватска, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция и Чехия.

На конференцията ще бъдат представени доклади и постери, организирани в 8 тематични сесии и ще се проведе школа за докторанти и млади учени. Преподаватели ще бъдат такива световно-известни учени като Дибиенду Нанди, Мария Кацова, Калеви Мурсула. Участниците в конференцията ще обсъдят и проекта за новата 5-годишна научна програма на SCOSTEP - Научния комитет по слънчево-земна физика и ще подготвят мнение по него.

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

2018

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса"

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса" по повод 140 години от Освобождението на България, организирана от Института за космически изследвания и технологии – БАН по линия на образователна инициатива "Космическо училище" ще се проведе от 6 до 16 март в Централно фоайе на БАН – Администрация (ул. 15-ти ноември 1). Откриването е на 6 март 2018 г. от 11:00 часа в Българската академия на науките, с участието на ученици от училищата, които са партньори на образователната инициатива "Космическо училище" и други столични училища.

Изложбата, която ще може да бъде разгледана до 16 март 2018 г., представя чрез съвременни спътникови изображения, исторически карти и картографски продукти, места на значими военни действия по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Експозицията има образователен характер и цели да привлече интереса на ученици и студенти към продуктите на картографията и продуктите, получени в резултат на наблюдението на Земята чрез изкуствени спътници и тяхното приложение в различни научни области, включително и при изучаване на миналото. Автори на изложбата са гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова от Института за космически изследвания и технологии – БАН.

Допълнителна информация е налична на сайта на Космическо училище: www.spaceschoolbg.eu

2017

Образователен семинар с дискусия „Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“

По линия на образователна инициатива „Космическо училище“ ще бъде организран Образователен семинар с дискусия „Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“ на 9–10 октомври 2017 г., в гр. Видин. Събитието се провежда във връзка с отбелязване на Mеждународната седмица на Kосмоса (4–10 октомври 2017 г.).

На тържественото откриване на Конференцията в Мраморната зала на РКИЦ присъстваха съветникът на Президента на Република България по сигурност и отбрана г-н Илия Милушев, зам. министърът на Образованието и науката проф. Иван Димов, зам. председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, представители на ръководства на университети и научни институти, наши и чуждестранни учени и специалисти и гости.

Допълнителна информация за събитието е налична на сайта на Космическо училище http://spaceschoolbg.eu/ и в Програмата за образователния семинар.

2017

Ден на отворени врати по проект EEOBSS

На 02 ноември 2017 г., преди официалното откриване на ежегодната Международна научна конференция "Космос, Екология, Сигурност" 2017, в Мраморната зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в гр. София ще се проведе Ден на отворени врати по проект EEOBSS. Ще бъдат връчени различни предметни награди и грамоти на ученици от 5-ти до 12-ти клас в Национален конкурс за детска рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята среща със Земята от Космоса“. За целта всеки ученик от 5-ти до 12-клас, който желае да участва, трябва да изпрати есе до 3600 знака или стихотворение на имейл: openday@eeobss.space. За учениците, които ще участват с рисунка, формата на картината не трябва да надвишава определените размери, които са публикувани в Условията за участие публикувани на сайта на проекта: https://goo.gl/wZYxVQ.

На тържественото откриване на Конференцията в Мраморната зала на РКИЦ присъстваха съветникът на Президента на Република България по сигурност и отбрана г-н Илия Милушев, зам. министърът на Образованието и науката проф. Иван Димов, зам. председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, представители на ръководства на университети и научни институти, наши и чуждестранни учени и специалисти и гости.

Повече информация

2017

Български ученици ще се обучават в наблюдение на Земята по проект на Института за космически изследвания и технологии - БАН

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ (EEOBSS) ще се проведе в периода 8-12 септември 2017 в 7-мо СОУ "Кузман Шапкарев" в Благоевград. Ученици от 10 до 12 клас от цялата страна ще бъдат обучени как да прилагат съвременните геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята.

Повече информация

2017

научна конференция

9-та конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“

От 30 май до 3 юни 2017 в Слънчев бряг ще се проведе 9-то издание на международната конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“. Конференцията се организира от Института за Космически Изследвания и Технологии към Българската Академия на Науките.

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

Над 70 учени от 11 страни са потвърдили участие на 9-та конференция с 43 доклада и 31 постерни презентации обхващащи 6 научни теми:


 • Слънце и слънчева активност
 • Взаимодействия между слънчевия вятър, магнитосферата и йоносферата
 • Слънчеви въздействия върху ниската атмосфера и климата
 • Слънчеви ефекти върху биосферата
 • Инструменти за наблюдение на космическия климат
 • Обработка на данни и моделиране
2016

курс за оператори на безпилотни летателни апарати

Институт за космически изследвания и технологии (ИКИТ) – БАН обявява, че организира курс за оператори на безпилотни летателни апарати (коптери и самолети) на 16 и 17 ноември 2016 г.

Курсът ще се проведе в сградата на ИКИТ – БАН на адрес: 1113 София, ул. Академик Г. Бончев № 1, бл. 1, по приложената програма.

Цена на курса 230 лв.

Записване на курса на тел.: 02 988 35 03 и E-mail: office@space.bas.bg

12.04.2016

55 годишнина от полета на Първия космонавт ЮРИЙ А. ГАГАРИН

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, Институт за космически изследвания и технологии Представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в България организират Тържествено отбелязване на 55-тата годишнина от полета на Първия космонавт ЮРИЙ А. ГАГАРИН

 • Слово за полета на Юрий Гагарин
 • Спомени от генерал Георги Иванов – първия български космонавт
 • Художествена програма от детски състави и изпълнители
 • Документален филм за Юрий Гагарин

12 април (вторник) 2016 г. от 17:00 часа

Руски културно-информационен център в София, ул. “Шипка” № 34