МИНАЛИ СЪБИТИЯ


2023

Деветнадесета международна научна конференция SES 2023

От 24 до 26 октомври 2023 г. ще се проведе поредната Деветнадесета международна научна конференция Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2023

посветена на
35-годишнината от научната програма "ШИПКА"
за космическия полет на Александър Александров

ПРОГРАМА





2022

Осемнадесета международна научна конференция SES 2022

От 19 до 21 октомври 2022 г. ще се проведе поредната Осемнадесета международна научна конференция Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2022

посветена на
Петдесет години
България - "Космическа държава"

ПРОГРАМА



2022

DefInSpace Bulgaria 2022 | 3-4 юни 2022 г.

Офисът за трансфер на аеро-космически технологии "РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР", Българска академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация "Хемус-95" организира на 3-4 юни 2022 г., първият международен хакатон в България – DefInSpace в рамките на XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "ХЕМУС 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност" (1-4 юни 2022 г.).

DefInSpace 2022 е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l'Espace) и организиран от френския аерокосмически клъстер "Aerospace Valley" през 2021 г.

В DefInSpace 2022 могат да участват лица над 18 г., студенти или служители с до 3 години професионален опит, които имат желание да решават предизвикателства, поставени от Френското космическо командване, свързани с управление на космическия трафик в (Space traffic management). Участниците се регистрират индивидуално или като отбор от 2 до 5 човека. Правилата за участие са публикувани на официалната страница на DefInSpace: https://www.definspace.fr/en/reglement

Управлението на космическият трафик е тема, която има все по-голямо значение за човечеството, поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Отборите победители в българското издание на DefInSpace 2022 ще имат възможността да представляват страната ни в Париж на международния финал, който ще се проведе на 28 юни 2022 г. Голямата награда е пътуване до космодрума във Френска Гвиана и наблюдение на изстрелването на сателит.

Тематика на Хакатона е подходяща за участие на студенти от военните училища, университети, както и представители на научни организации и бизнеса, които работят в сферата на сигурността и аеро-космическите технологии. Бизнес организациите имат възможността да се включат и като партньори в провеждането на Хакатона, предоставяйки допълнителни награди за участниците, като ще имат възможността да участват в представянето на резултатите от Хакатона на 04.06.2022 г., както и да рекламират своята дейност чрез представяне на национални и международни платформи, свързани с Хакатона.

Регистрацията за участие за DefInSpace Bulgaria: https://www.eventbrite.fr/e/definspace-bulgaria-tickets-321645168357

За допълнителна информация: http://rst-tto.com, office@rst-tto.com | Предварителна програма | Покана

2021

Седемнадесета международна научна конференция SES 2021

От 20 до 22 октомври 2021 г. ще се проведе поредната Седемнадесета международна научна конференция Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2021

посветена на
40-годишнината на сателитите "България 1300"
и 60-годишнината от полета на Юрий Гагарин

Програма

Уважаеми участници в Седемнадесетата международна научна конференция "Космос, Екология, Сигурност" – SES 2021,
Съобщаваме ви, че във връзка с усложнената епидемична обстановка и в съответствие със заповедите на Министъра на здравеопазването и Председателя на БАН Конференцията ще се проведе в смесен формат – присъствено и он-лайн.

Присъственото провеждане ще бъде със строго спазване на всички противоепидемични мерки и предписания, с конкретно известяване на участниците.

За онлайн участието ви ще има програма с линкове към сесиите на Конференцията, като предварително обявените дни и часове ще бъдат спазени.

Линкове за онлайн участие в конференцията

За да осигурите успешното си участие в съответната сесия, моля включете се към нея десетина минути преди началото й.

При необходимост може да се свързвате с техническия екип на Конференцията:

Желателно е презентациите към докладите да се изпращат както следва:

Постерите задължително се изпращат на hristo@stil.bas.bg за да бъдат публикувани на сайта на Конференцията. При желание може да представите постерите си в рамките на 5 минути в часовите интервали, обявени къв съответните сесии.

При невъзможност да представяте докладите си моля, уведомете своевременно съответните председатели на сесии.

2021

VII Международна научна конференция ЕЕЕР'2021

От 30 септември до 3 октомври 2021 г. в Творческия дом на БАН - Варна, ще се проведе VII Международна конференция "ЕКОЛОГИЧНО ИНЖЕНЕРСТВО И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА (EEEP'2021) с младежка научна сесия и летен университет MELiSSA (ЕКА).

Повече информация

2021

"Copernicus Masters" и "Galileo Masters" 2021

Офисът за трансфер на аеро-космически технологии "РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР", с подкрепата на Министерството на икономиката на Република България, участва като партньор за България в двете водещи състезания за иновации Copernicus Masters и Galileo Masters 2021.

Copernicus Masters и Galileo Masters са водещи европейски състезания за разработване на иновативни приложения, използващи данни от космоса. Събитията са инициирани от Европейската космическа агенция, с подкрепата на Европейската комисия и организирани от "AZO GmbH".

Двете състезания награждават иновативни решения и бизнес концепции, които използват данни от наблюдение на Земята и сателитна навигация за решаването на важни социални предизвикателства, които са предложени от водещи организации в космическия сектор: Европейска космическа агенция, Европейска комисия, Агенция на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA), Германски космически център (DLR), Planet, Airbus и други.

Състезанията са отворени за кандидатстване в периода от 19 април до 19 юли 2021 г. В тях могат да участват лица над 18 г., в сформирани отбори от представители на бизнеса, научните организации, студенти, също така и индивидуално регистрирани участници, които имат желание да решават предизвикателства, поставени от водещи организации в аеро-космическата индустрия, с помощта на космически технологии и данни в следните области: изкуствен интелект, машинно обучение, анализ на данни, здравеопазване, интелигентно земеделие и др.

Участниците могат да спечелят награди от общия награден фонд на стойност 835 000 евро за Copernicus Masters и 785 000 евро за Galileo Masters, под формата на парични награди, достъп до данни от наблюдение на Земята, обучение от експерти, инкубиране на тяхната бизнес идея и др. Също така участниците имат възможността да кандидатстват за различни награди на стойност до 10 000 евро, предоставяни от държавите партньори на двете състезания и съфинансирани от Европейската комисия.

Вижте повече за специалните награди, предоставяни от България като страна партньор:

За регистрация, допълнителна информация и въпроси:

На 22.06.2021г. (вторник) от 11:00 ч. ще се проведе онлайн информационна сесия "Copernicus & Galileo Masters Bulgaria 2021". По време на събитието ще може да разберете повече за двете състезания и да зададете вашите въпроси. За да получите покана за участие в сесията и допълнителна информация за състезанията, моля, регистрирайте се до 21.06.2021, включително.

За допълнителна информация:
office@rst-tto.com; http://rst-tto.com/

2020

Шестнадесета международна научна конференция SES 2020

На вниманието на участниците в Sixteenth International Scientific Conference SPACE, ECOLOGY, SAFETY – SES2020

Уважаеми участници и гости в Шестнадесетата международна научна конференция "Космос, Екология, Сигурност – SES 2020", както вече знаете, Конференцията ще се проведе от 2 до 4 декември (сряда - петък) 2020 г. в смесена форма – присъствено и онлайн.

Съгласно Програмата откриването и пленарната сесия ще се проведат в смесена форма на 2 декември (сряда) в зала 309 на Института за космически изследвания и технологии – блок № 1. Поканените чуждестранни лектори и гости ще представят докладите си онлайн.

В четвъртък и петък паралелни сесии няма да има. Те ще се провеждат последователно както следва:

  • Сесия 1 – Космическа физика: 03.12.2020 (четвъртък) от 09:30 до 13:30 часа
  • Сесия 2 – Аерокосмически технологии и Биотехнологии: 03.12.2020 (четвъртък) от 14:30 до 17:00 часа
  • Сесия 3 – Дистанционни изследвания и ГИС: 04.12.2020 (петък) от 13:30 до 14:30 часа
  • Сесия 4 – Екология и мениджмънт на риска: 04:12.2020 (петък) от 09:30 до 12:30 часа
  • Сесия 5 – Космическо материалознание и нанотехнологии: 04:12.2020 (петък) от 15:30 до 16:30 часа
  • Кръгла маса и закриване на SES 2020: 04:12.2020 (петък) от 17:00 до 18:00 часа

Постерните представяния се включват в посочените часове за всяка сесия.

Сборник SES 2020 e готов в електронна форма и е качен на сайта на Конференцията SES 2020.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

Програма

Повече информация


2020

II-ри национален семинар по програмата за наблюдение на Земята на ЕС - Коперник за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации

II-ри национален семинар по програмата за наблюдение на Земята на ЕС - Коперник се организира от Институт за космически изследвания и технологии - ИКИТ-БАН (член на Copernicus Academy), Клъстер за Аеро-Космически Технологии, Изследвания и Приложения (CASTRA) и сдружение GEO Polymorphic Cloud (член на Copernicus Relays), с подкрепата на Българска стопанска камара (БСК) в България.

Събитието е част от програма COPE4BG на FPCUP и ще се проведе онлайн в рамките на два дни:

  • 28.07.2020 г. - пленарна и информационна сесии за програма Коперник и възможностите за наука, бизнес и иновации,
  • 06.10.2020 г. - научни и бизнес сесии за представяне на конкретни приложения с данни и продукти от програма "Коперник" на български и чуждестранни организации в различни сфери на науката и практиката.

Регистрация може да направите на интернет страница:
https://cope4bg2020.copernicus.bg/

Желаещите да изнесат презентация по една от темите на конферентните сесии на събитието на 06.10.2020 г. могат да го направят, като подадат заявка при регистрацията до 10.09.2020 г.

Участието в събитието е без такса правоучастие. Всички участници в онлайн информационните сесии на 28.07.2020 г. ще получат сертификат за обучение.

2020

Copernicus Hackathon Sofia 2020

За втора поредна година RST-TTO организира Copernicus Hackathon Sofia 2020.

Събитието ще се проведe онлайн в периода от 24 април до 8 май 2020 под мотото "Космическо хакване на COVID-19".

Подготвили сме тематични уебинари и много нови предизвикателства, които дa хакнете, като поставяме акцент върху въздействието на COVID-19.

Да хакнем COVID-19 заедно чрез космическите технологии!

Онлайн регистрация

2019

научна конференция

От 6 до 8 ноември 2019 г. ще се проведе поредната Петнадесета международна научна конференция Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2019.

Тя е посветена на 150-годишнината на БАН, 50-годишнината на ИКИТ-БАН и 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

По време на Конференцията ще бъде експонирана изложба "Петдесет години Институт за космически изследвания и технологии".

Програма

Повече информация

2019

ЛЕКЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ УЧЕН Д-Р НАТ ГОПАЛСВАМИ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ "ГОДАРД" НА НАСА

На 13 юни, четвъртък, от 14 ч. в големия салон на БАН д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА ще изнесе публична лекция на тема „Слънчевите източници на космическото време“. Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време – програма на Комитета за мирно изследване на космическото пространство на ООН.

Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. За нейна рождена дата се смята 1 септември 1859 г., когато за пръв път е наблюдавано много силно увеличаване на яркостта в ограничена област върху слънчевия диск. 17 часа по-късно Земята е връхлетяна от най-силната регистрирана и до момента геомагнитна буря. Измерени са големи отклонения на геомагнитното поле от средните му стойности, полярни сияния, каквито обикновено се виждат само на високи ширини, са наблюдавани от полюсите до тропиците.

Последствията от геомагнитната буря върху ежедневния живот на Земята през 1859 г. се изразили в нарушения на телеграфните връзки в по-голямата част от света. Но с развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

2019

100 г. от създаването на Международния Астрономически Съюз (МАС)

През 2019 г. се навършват 100 г. от създаването на Международния Астрономически Съюз (МАС). По този повод се организират чествания по целия свят под надслов "Под едно небе". Институтът за Космически Изследвания и Технологии при Българска Академия на Науките (ИКИТ-БАН) ще отбележи годишнината със събитието "До Луната, Слънцето и далечния Космос". Ще бъдат представени популярни лекции на актуални теми, свързани с покоряването и изследването на близкия и далечен космос. Посетителите ще могат да разгледат изложба с българска апаратура за космически изследвания, създадена през годините.

Събитието ще се проведе на 19 април 2019 г. в сградата на института. За подробности вижте тук. Поради ограничения брой места в залата, се изисква регистрация - регистрационна форма.

2018

Първи национален семинар по програма „Коперник”

Първи национален семинар по програма „Коперник” на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации ще се проведе на 22 и 23 ноември 2018 г.

Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии (член на Copernicus Academy) и сдружение GEO Polymorphic Cloud (Copernicus Relays) с подкрепата на Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката на Република България.

Обучителната сесия за достъп и работа с данни и продукти от програмата „Коперник“ ще се проведе на 22.11.2018 г. (четвъртък) в сградата на Лабораторен комплекс, София ТехПарк.

На 23.11.2018 г. (петък) в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН ще се проведе семинарът с информационна част за Програмата и възможностите й за научни изследвания, бизнес и иновации, както и представяне на конкретни приложения на „Коперник“ от български организации в различни сфери на практиката. Ще бъдат представени различните възможности за кандидатстване по програми от приоритет “Космос” на Хоризонт 2020, програмата на ЕКА – PECS, вкл. за бизнеса и академичните институции, които предлага програмата “Коперник”. По време на семинара ще бъдат представени доклади с конкретни приложения с използване на данни, продукти и услуги от програма “Коперник”.

За събитието можете да се регистрирате ТУК

2018

курс за оператори на безпилотни летателни апарати

ИКИТ-БАН обявява, че на 19 и 20.10.2018 г. ще се проведе курс за обучение на оператори на безпилотни авиационни системи (коптери) за операции ниво А1. Програма

Курсът ще бъде проведен в съответствие с проектоизискванията на Европейската Агенция за Авиационна Безопасност (EASA) и на успешно завършилите ще бъде издаден сертификат за операции ниво А1 (коптери).

Записването за курса става след изпращане на e-mail на адрес irena.nikolova@mail.space.bas.bg, тел. 0885 353 212. След получаването на потвърждение за записването е необходимо за се преведе по банков път таксата за курса по сметка в лева: IBAN BG14UBBS88883141475901, BIC – UBBSBGSF, ОББ АД, клон „Изток“, офис „Коперник“, Институт за космически изследвания и технологии - БАН и записването като основание за плащането „курс за оператори на БАС“. Броят на участниците в курса е ограничен.

Записалите се и платили курса ще получат по e-mail материали за предварителната подготовка до 15.10.2018. Изпитът ще се проведе по тестови материали.

Таксите за курса без ДДС са:

  • за лица, които не са служители на БАН - 180 лева;
  • за лица, които са служители на БАН (без ИКИТ) - 90 лева;
  • за лица, които са служители на ИКИТ - БАН - безплатно

Начало на курса е от 9.00 часа на 19.10.2018 в зала 309 на ИКИТ-БАН, София 1113, ул. акад. Г. Бончев №1, блок 1.

2018

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СЛЪНЧЕВО-ЗЕМНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ

От 4 до 8 юни 2018 г. в Приморско ще се състои юбилейната 10-та международна конференция WS-10, традиционно организирана от Института за космически изследвания и технологии към БАН. За конференцията са се регистрирали 93 учени от 16 страни: България, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Нигерия, Румъния, Русия, Сърбия, Хърватска, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция и Чехия.

На конференцията ще бъдат представени доклади и постери, организирани в 8 тематични сесии и ще се проведе школа за докторанти и млади учени. Преподаватели ще бъдат такива световно-известни учени като Дибиенду Нанди, Мария Кацова, Калеви Мурсула. Участниците в конференцията ще обсъдят и проекта за новата 5-годишна научна програма на SCOSTEP - Научния комитет по слънчево-земна физика и ще подготвят мнение по него.

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

2018

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса"

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса" по повод 140 години от Освобождението на България, организирана от Института за космически изследвания и технологии – БАН по линия на образователна инициатива "Космическо училище" ще се проведе от 6 до 16 март в Централно фоайе на БАН – Администрация (ул. 15-ти ноември 1). Откриването е на 6 март 2018 г. от 11:00 часа в Българската академия на науките, с участието на ученици от училищата, които са партньори на образователната инициатива "Космическо училище" и други столични училища.

Изложбата, която ще може да бъде разгледана до 16 март 2018 г., представя чрез съвременни спътникови изображения, исторически карти и картографски продукти, места на значими военни действия по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Експозицията има образователен характер и цели да привлече интереса на ученици и студенти към продуктите на картографията и продуктите, получени в резултат на наблюдението на Земята чрез изкуствени спътници и тяхното приложение в различни научни области, включително и при изучаване на миналото. Автори на изложбата са гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова от Института за космически изследвания и технологии – БАН.

Допълнителна информация е налична на сайта на Космическо училище: www.spaceschoolbg.eu

2017

Образователен семинар с дискусия „Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“

По линия на образователна инициатива „Космическо училище“ ще бъде организран Образователен семинар с дискусия „Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“ на 9–10 октомври 2017 г., в гр. Видин. Събитието се провежда във връзка с отбелязване на Mеждународната седмица на Kосмоса (4–10 октомври 2017 г.).

На тържественото откриване на Конференцията в Мраморната зала на РКИЦ присъстваха съветникът на Президента на Република България по сигурност и отбрана г-н Илия Милушев, зам. министърът на Образованието и науката проф. Иван Димов, зам. председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, представители на ръководства на университети и научни институти, наши и чуждестранни учени и специалисти и гости.

Допълнителна информация за събитието е налична на сайта на Космическо училище http://spaceschoolbg.eu/ и в Програмата за образователния семинар.

2017

Ден на отворени врати по проект EEOBSS

На 02 ноември 2017 г., преди официалното откриване на ежегодната Международна научна конференция "Космос, Екология, Сигурност" 2017, в Мраморната зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в гр. София ще се проведе Ден на отворени врати по проект EEOBSS. Ще бъдат връчени различни предметни награди и грамоти на ученици от 5-ти до 12-ти клас в Национален конкурс за детска рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята среща със Земята от Космоса“. За целта всеки ученик от 5-ти до 12-клас, който желае да участва, трябва да изпрати есе до 3600 знака или стихотворение на имейл: openday@eeobss.space. За учениците, които ще участват с рисунка, формата на картината не трябва да надвишава определените размери, които са публикувани в Условията за участие публикувани на сайта на проекта: https://goo.gl/wZYxVQ.

На тържественото откриване на Конференцията в Мраморната зала на РКИЦ присъстваха съветникът на Президента на Република България по сигурност и отбрана г-н Илия Милушев, зам. министърът на Образованието и науката проф. Иван Димов, зам. председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, представители на ръководства на университети и научни институти, наши и чуждестранни учени и специалисти и гости.

Повече информация

2017

Български ученици ще се обучават в наблюдение на Земята по проект на Института за космически изследвания и технологии - БАН

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ (EEOBSS) ще се проведе в периода 8-12 септември 2017 в 7-мо СОУ "Кузман Шапкарев" в Благоевград. Ученици от 10 до 12 клас от цялата страна ще бъдат обучени как да прилагат съвременните геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята.

Повече информация

2017

научна конференция

9-та конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“

От 30 май до 3 юни 2017 в Слънчев бряг ще се проведе 9-то издание на международната конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“. Конференцията се организира от Института за Космически Изследвания и Технологии към Българската Академия на Науките.

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

Над 70 учени от 11 страни са потвърдили участие на 9-та конференция с 43 доклада и 31 постерни презентации обхващащи 6 научни теми:


  • Слънце и слънчева активност
  • Взаимодействия между слънчевия вятър, магнитосферата и йоносферата
  • Слънчеви въздействия върху ниската атмосфера и климата
  • Слънчеви ефекти върху биосферата
  • Инструменти за наблюдение на космическия климат
  • Обработка на данни и моделиране
2016

курс за оператори на безпилотни летателни апарати

Институт за космически изследвания и технологии (ИКИТ) – БАН обявява, че организира курс за оператори на безпилотни летателни апарати (коптери и самолети) на 16 и 17 ноември 2016 г.

Курсът ще се проведе в сградата на ИКИТ – БАН на адрес: 1113 София, ул. Академик Г. Бончев № 1, бл. 1, по приложената програма.

Цена на курса 230 лв.

Записване на курса на тел.: 02 988 35 03 и E-mail: office@space.bas.bg

12.04.2016

55 годишнина от полета на Първия космонавт ЮРИЙ А. ГАГАРИН

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, Институт за космически изследвания и технологии Представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в България организират Тържествено отбелязване на 55-тата годишнина от полета на Първия космонавт ЮРИЙ А. ГАГАРИН

  • Слово за полета на Юрий Гагарин
  • Спомени от генерал Георги Иванов – първия български космонавт
  • Художествена програма от детски състави и изпълнители
  • Документален филм за Юрий Гагарин

12 април (вторник) 2016 г. от 17:00 часа

Руски културно-информационен център в София, ул. “Шипка” № 34