СЪБИТИЯ

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

 

Първи национален семинар по програма „Коперник”
22 - 23 ноември 2018

Първи национален семинар по програма „Коперник” на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации ще се проведе на 22 и 23 ноември 2018 г.

Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии (член на Copernicus Academy) и сдружение GEO Polymorphic Cloud (Copernicus Relays) с подкрепата на Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката на Република България.

Обучителната сесия за достъп и работа с данни и продукти от програмата „Коперник“ ще се проведе на 22.11.2018 г. (четвъртък) в сградата на Лабораторен комплекс, София ТехПарк.

На 23.11.2018г. (петък) в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН ще се проведе семинарът с информационна част за Програмата и възможностите й за научни изследвания, бизнес и иновации, както и представяне на конкретни приложения на „Коперник“ от български организации в различни сфери на практиката. Ще бъдат представени различните възможности за кандидатстване по програми от приоритет “Космос” на Хоризонт 2020, програмата на ЕКА – PECS, вкл. за бизнеса и академичните институции, които предлага програмата “Коперник”. По време на семинара ще бъдат представени доклади с конкретни приложения с използване на данни, продукти и услуги от програма “Коперник”.

За събитието можете да се регистрирате ТУК

МИНАЛИ СЪБИТИЯ

 

Четиринадесета международна научна конференция

SES 2018

Програма

ИКИТ-БАН обявява, че на 19 и 20.10.2018 г. ще се проведе курс за обучение на оператори на безпилотни авиационни системи (коптери) за операции ниво А1 (програма).

Курсът ще бъде проведен в съответствие с проектоизискванията на Европейската Агенция за Авиационна Безопасност (EASA) и на успешно завършилите ще бъде издаден сертификат за операции ниво А1 (коптери).

Записването за курса става след изпращане на e-mail на адрес irena.nikolova@mail.space.bas.bg, тел. 0885 353 212.  След получаването на потвърждение за записването е необходимо за се преведе по банков път таксата за курса по сметка в лева: IBAN BG14UBBS88883141475901, BIC – UBBSBGSF, ОББ АД, клон „Изток“, офис „Коперник“, Институт за космически изследвания и технологии - БАН и записването като основание за плащането „курс за оператори на БАС“. Броят на участниците в курса е ограничен.

Записалите се и платили курса ще получат по e-mail материали за предварителната подготовка до 15.10.2018. Изпитът ще се проведе по тестови материали.

Таксите за курса без ДДС са:

  • за лица, които не са служители на БАН -  180 лева;
  • за лица, които са служители на БАН (без ИКИТ) -  90 лева;
  • за лица, които са служители на ИКИТ - БАН -  безплатно.

Начало на курса е от 9.00 часа на 19.10.2018 в зала 309 на ИКИТ-БАН, София 1113, ул. акад. Г. Бончев №1, блок 1 (виж картата по-долу).

 

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СЛЪНЧЕВО-ЗЕМНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ

 

От 4 до 8 юни 2018 г. в Приморско ще се състои юбилейната 10-та международна конференция WS-10, традиционно организирана от Института за космически изследвания и технологии към БАН. За конференцията са се регистрирали 93 учени от 16 страни: България, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Нигерия, Румъния, Русия, Сърбия, Хърватска, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция и Чехия.

На конференцията ще бъдат представени доклади и постери, организирани в 8 тематични сесии и ще се проведе школа за докторанти и млади учени. Преподаватели ще бъдат такива световно-известни учени като Дибиенду Нанди, Мария Кацова, Калеви Мурсула. Участниците в конференцията ще обсъдят и проекта за новата 5-годишна научна програма на SCOSTEP - Научния комитет по слънчево-земна физика и ще подготвят мнение по него.

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса"

Изложба "Освобождението – поглед от Космоса" по повод 140 години от Освобождението на България, организирана от Института за космически изследвания и технологии – БАН по линия на образователна инициатива "Космическо училище" ще се проведе от 6 до 16 март в Централно фоайе на БАН – Администрация (ул. 15-ти ноември 1). Откриването е на 6 март 2018 г. от 11:00 часа в Българската академия на науките, с участието на ученици от училищата, които са партньори на образователната инициатива "Космическо училище" и други столични училища.
Изложбата, която ще може да бъде разгледана до 16 март 2018 г., представя чрез съвременни спътникови изображения, исторически карти и картографски продукти, места на значими военни действия по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).
Експозицията има образователен характер и цели да привлече интереса на ученици и студенти към продуктите на картографията и продуктите, получени в резултат на наблюдението на Земята чрез изкуствени спътници и тяхното приложение в различни научни области, включително и при изучаване на миналото. Автори на изложбата са гл. ас. д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова от Института за космически изследвания и технологии – БАН.
Допълнителна информация е налична на сайта на Космическо училище: www.spaceschoolbg.eu

Тринадесета международна научна конференция

SES 2017

Програма

Образователен семинар с дискусия
„Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“

По линия на образователна инициатива „Космическо училище“ ще бъде организран Образователен семинар с дискусия „Съвременните технологии за наблюдение на Земята и ролята им в образованието“ на 9–10 октомври 2017 г., в гр. Видин. Събитието се провежда във връзка с отбелязване на Mеждународната седмица на Kосмоса (4–10 октомври 2017 г.).

Допълнителна информация за събитието е налична на сайта на Космическо училище
http://spaceschoolbg.eu/ и в Програмата за образователния семинар.

На 02 ноември 2017 г., преди официалното откриване на ежегодната Международна научна конференция "Космос, Екология, Сигурност" 2017, в Мраморната зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в гр. София ще се проведе Ден на отворени врати по проект EEOBSS. Ще бъдат връчени различни предметни награди и грамоти на ученици от 5-ти до 12-ти клас в Национален конкурс за детска рисунка, есе и стихотворение на тема „Моята среща със Земята от Космоса“. За целта всеки ученик от 5-ти до 12-клас, който желае да участва, трябва да изпрати есе до 3600 знака или стихотворение на имейл: openday@eeobss.space. За учениците, които ще участват с рисунка, формата на картината не трябва да надвишава определените размери, които са публикувани в Условията за участие публикувани на сайта на проекта: https://goo.gl/wZYxVQ.

 

D:\GEO-CRADLE\administrative\logos\Logo-SRTI-BAS.jpg

Български ученици ще се обучават в наблюдение на Земята
по проект на Института за космически изследвания и технологии - БАН

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ (EEOBSS) ще се проведе в периода 8-12 септември 2017 в 7-мо СОУ "Кузман Шапкарев" в Благоевград. Ученици от 10 до 12 клас от цялата страна ще бъдат обучени как да прилагат  съвременните геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята.

повече информация

9-та конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“

От 30 май до 3 юни 2017 в Слънчев бряг ще се проведе 9-то издание на международната конференция „Слънчеви въздействия върху магнитосферата, йоносферата и атмосферата“. Конференцията се организира от Института за Космически Изследвания и Технологии към Българската Академия на Науките.

Над 70 учени от 11 страни са потвърдили участие на 9-та конференция с 43 доклада и 31 постерни презентации обхващащи 6 научни теми:

  • Слънце и слънчева активност
  • Взаимодействия между слънчевия вятър, магнитосферата и йоносферата
  • Слънчеви въздействия върху ниската атмосфера и климата
  • Слънчеви ефекти върху биосферата
  • Инструменти за наблюдение на космическия климат
  • Обработка на данни и моделиране

Официалната уеб-страница на конференцията е: http://ws-sozopol.stil.bas.bg/

D:\GEO-CRADLE\administrative\logos\GEO-CRADLE-LOGOS\1_PARTICIPANTS\01_Logo-NOA.gif

ПОКАНА

Регионален уъркшоп по проект GEO-CRADLE
Повишаване на възможностите пред науката и бизнеса в област „Наблюдение на Земята“, посрещайки регионалните предизвикателства на Балканския полуостров

D:\GEO-CRADLE\administrative\logos\Logo-SRTI-BAS.jpg

Дванадесета научна конференция с международно участие

SES 2016

Програма

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14448788_995416087246996_8000197003381372181_n.png?oh=569adee11e3d0f2fbbc133958a66d614&oe=587F5871През периода 26 до 30 септември 2016 г. със съдействието на Института за космически изследвания и технологии – БАН се проведоха тържествата посветени на живота и делото на световно известния учен от български произход, изтъкнат авиокосмически инженер, специалист по космическа техника и ракетни двигатели проф. д-р Виден Табаков (1919 - 2015).

 

Повече информация

 

Третата Европейска SCGIS (Society for Conservation GIS) конференция
„Геоинформационни технологии за опазване на природно и културно наследство”

11 - 12 Октомври 2016, София

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Институт за космически изследвания и технологии

Представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в България

о р г а н и з и р а т

Тържествено отбелязване

на 55-тата годишнина от полета на Първия космонавт

ЮРИЙ А. ГАГАРИН

Слово за полета на Юрий Гагарин

Спомени от генерал Георги Иванов – първия български космонавт

Художествена програма от детски състави и изпълнители

Документален филм за Юрий Гагарин

12 април (вторник) 2016 г. от 17:00 часа

Руски културно-информационен център в София
ул. “Шипка” № 34