Проф. Гаро Мардиросян: Първата мисия за улавянето на отпадъците е насрочена за 2020 г.

Проф. Гаро Мардиросян: Първата мисия за улавянето на отпадъците в Космоса
е насрочена за 2020 г.

27 Декември 2014 | 22:00 | Агенция "Фокус"

София. Първата мисия за улавянето на отпадъците е насрочена за 2020 г. Това каза за Агенция „Фокус” проф. доктор на техническите науки и д-р по физика Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН. По думите му дотогава учените ще ги наблюдават от Земята. Той посочи, че в тази дейност участват и български специалисти от Старозагорския Филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

„В началото на 2014 г. руски космически специалисти заявиха, че според тяхно проучване само след около 6 години „космическото сметище“ ще достигне критична концентрация, което налага взимането на спешни мерки”, каза проф. Мардиросян. Той даде пример с реален риск за Международната космическа станция (МКС) и космически отпадък от преди две години: „На 24 март 2012 г. космически отпадък – част от отработена руска ракета, преминава опасно близко до Международната космическа станция. Опасността е открита само ден по-рано, няма време за промяна на орбитата на МКС и затова по съображения за сигурност от Центъра за управление на полетите край Москва нареждат на шестимата космонавти да облекат скафандри и да се евакуират от станцията в скачения с нея ПКК "Союз ТМА-22". Това е третият подобен случай от началото на съществуване на МКС. Последният е от месец юни 2011 г.”

Проф. Мардиросян уточни, че разрешаването на проблемите със замърсяването на околоземното космическо пространство засега е в застой поради липса на правна дефиниция на основни понятия, като липса на гаранции за прозрачност и достъп до съответната информация, липса на единна система за посрещане на заплахи от Космоса, липса на независим орган, защитаващ интересите на цялото човечество.

„Eдин от основните въпроси, разгледан на Петдесетата юбилейна сесия на Юридическия подкомитет (ЮП) на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство, проведена от 28 март до 1 април 2011 г. във Виена, е обсъждането на „Информация относно националното законодателство, свързано с мерките за намаляване на космическите отпадъци”. Постигнато е съгласие, че космическите отпадъци представляват реална заплаха за всички космически обекти, поради което е наложително изработване на международноправни общозадължителни норми в тази насока. На следващата 51-ва сесия на ЮП предстои дискусия за Резолюция на Общото събрание на ООН, съдържаща ръководни правила за намаляване на космическите отпадъци”, допълни още той.

 Ива САПУНДЖИЕВА